vit byggnad med tre kronor på fasaden. i bakgrunden en radiomast

Sveriges rundradiomuseum

Välkommen till Sveriges rundradiomuseum i vackra Bondebacka i Motala. Här finns utställningar, café och museishop. Du kan låna discar på museet om du vill spela frisbeegolf på banan utanför.

Hitta hit

Adress: Radiovägen 1, Bondebacka, Motala

Karta

Här kan du se adressen på en karta.

Kollektivtrafik

Använd Östgötatrafikens reseplanerare för att se alternativ.

Museet är öppet 24/6-31/8 onsdagar till söndagar kl. 11.00-16.00. Du är alltid välkommen att boka visningar på museet året runt.

Fri entré

På Sveriges rundradiomuseum är det gratis inträde.

Tillgänglighet

Sveriges rundradiomuseum är tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga.

”Stockholm-Motala!” Byggnaden från 1927 är byggnadsminnesförklarad. Här finns 30 kW-sändaren från 1927 samt 150 kW-sändaren från 1935. Här kan du lära dig mer om radions historia i Sverige.

Guidningen tar cirka en timme. Vi erbjuder också specialvisningar för de särskilt tekniskt intresserade till samma pris.

Pris

För en grupp med upp till 35 personer kostar visningen 1 500 kronor.

För en grupp med mellan 35-70 personer kostar visningen 2 500 kronor.

Boka visning
Telefon: 0141-22 34 61
E-post: museer@motala.se

I Radiomuseet finns en studio. Där kan intresserade spela in poddradio. Såväl skolklasser som privatpersoner är välkomna att använda poddstudion.

Boka poddstudion
Telefon: 0141-22 34 61
E-post: museer@motala.se

”Stockholm-Motala!” Radioanropet kom från sändarstationen i Motala. Radiostationen från 1927, där radiomuseet ligger, är byggnadsminnesförklarad.

1920-tal

I början av 1920-talet började radio bli allt mer populärt. Runt om i landet fanns lokala sändarstationer, men de nådde ut till få mottagare.

1926 fick Telegrafstyrelsen anslag från riksdagen för att uppföra en rundradiostation. Denna skulle ligga i Mellansverige. Man valde Motala för att staden låg ”mitt i Sverige” – sändningarna härifrån skulle nå lyssnare i både Stockholm och Göteborg.

Stationen byggdes på mark som tillhörde gården Bondebacka, som staten ägde. För att utforma stationen anlitade man arkitekt Carl Åkerblad (1886-1953). Han hade tidigare utformat sändarstationen i Grimeton utanför Varberg.

Huset utformades så att man skulle kunna bygga ut det utan att byggnaden skulle förlora sin karaktär. I huset placerades en långvågssändare av märket Marconi. Den var Europas starkaste med en styrka på 30 kW. Sändningarna nådde 20-30 mil från Motala.

Två master, 120 meter höga och tillverkade av Motala Verkstad, monterades. De bar upp en trumantenn som var 140 meter lång. Till anläggningen hörde ett antennhus och en kylvattendamm.

Radioprogrammen kom från Stockholm och sändes via Motala med anropet ”Stockholm-Motala”. Motalastationen kallades för ”vår andra stämma i världen”.

1930-1945

Snart stod det klart att det behövde byggas ut för att göra plats åt en starkare sändare. 1934 började man detta arbete.

Tillbyggnaden placerades över kylardammen, som ersattes av ett kyltorn. I den nya sändarsalen placerades en ny sändare, en Marconi på 150 kW. Den nya sändaren kunde nå betydligt länge än den tidigare. Under slutet av 1930-talet sändes även kortvåg från Motala, med program för utlandssvenskar. För detta syfte installerades riktantenner för Nord – och Sydamerika.

Under andra världskriget insåg man att stationen kunde vara ett strategiskt mål att angripa. Därför uppfördes en underjordisk sändarbunker, som utrustades med en reservstation. Under andra världskriget anlades även skyttevärn och en skjutbana i anslutning till stationen.

Under kriget bevakades radiostationen dygnet runt. Vaktposten för området var placerad vid grindarna i ett splitterskydd av järn som finns att se på museet än idag. I tornen på första balkongen fanns plåtvärn, varifrån man skulle beskjuta eventuella angripare.

1950 – idag

Under 1950-talet försågs Motalastationen även med en TV-sändare. 1962 installerades en FM-sändare. Strax därefter upphörde kortvågssändningarna från Motalastationen och stationen togs ur drift.

Fram till slutet av 1960-talet hängde antennen kvar mellan masterna, men monterades därefter ned på grund av problem med åsknedslag. Under 1960-talet flyttades verksamheten till Orlundastationen.

Sedan 1976 är sändarstationen i Bondebacka ett museum. Masterna som man fortfarande kan se på långt håll är för många en symbol för Motala och stadens viktiga och intressanta radiohistoria.

Museet ägs och förvaltas av Motala kommun sedan 2012. År 2015 blev den gamla sändarstationen byggnadsminnesförklarad.

Kontakt

Sveriges rundradiomuseum
E-post:
museer@motala.se
Telefonnummer: 0141-22 54 50

Boka visning
E-post: 
museer@motala.se
Telefon: 0141-22 34 61

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej