Ridning

Ridning är efter fotboll den största ungdomsidrotten i Sverige. Ridning är också en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättning.

Om ridning

Ridning är en del av allemansrätten och det innebär att du får du rida fritt i naturen. Med tanke på risken för markskador är det ändå viktigt att noga välja väg och undvika mjuka marker som lätt kan skadas.

Du får inte rida inom dessa områden:

  • kommunens allmänna badplatser
  • Fålehagens spårområde
  • motionsspåren i Råssnäs, Bondebacka, Charlottenborg, Borensberg och Godegård
  • i anlagda skidspår
  • Sjöbo-Knäppans och Staffanstorps naturreservat

Motala kommun rekommenderar också att du mockar efter din häst så snart som möjligt när du rider längs till exempel vägar och cykelvägar. Här kan hästbajset utgöra ett farligt hinder för cyklister eller barnvagnar.

Motala

Motala ryttarförening (Morf) håller till vid Solsätter i ett modernt stall med ridhus, cafeteria, klubbrum och omklädningsrum. Utomhus finns ridbanor både på gräs och på grus. Morf erbjuder ridlektioner/ridskola för alla, oavsett ålder och förkunskaper.

Ridklubben Nyckelryttarna håller till i Stall Nyckelby i Motala och välkomnar alla, oavsett kunskapsnivå och ålder, att delta i ridskolan. Stall Nyckelby bedriver dessutom, i samarbete med Motala kommun, ridskola för elever med funktionshinder.

I Motala finns också Nykyrka ridklubb (Nyrk), där främst privatryttare med egna hästar tränar. Nyrk håller till på Kärsby gård, där det finns tillgång till både utomhusbanor och ridhus.

Borensberg

Borensbergs ryttarförening (Borf) bedriver sin verksamhet vid Stall Svansäter. Stallet har två stallbyggnader och utomhusridbanor.

Här finns även föreningen Korsbäcksryttarna. De samarbetar med Korsbäcks ponnyridskola.

I skogen norr om Solsätters ridskola finns en ridväg som är 1,5 kilometer lång. Ridvägen används ofta av ridskolegrupper från Solsätters ridskola men även av privatryttare.

Ridvägen är belagd med sand- och grusmaterial. Planering och utformning av ridvägen har skett i samarbete med Motala ryttarförening.

Naturkartan visar dig var ridvägen är.

Läs mer

Naturvårdsverket

På Naturvårdsverkets hemsida finns mer information om ridning och allemansrätten.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej