Kockutbildning

Restaurangyrkets framtid ser ljus ut och vi har en bred utbildning mot en bransch som erbjuder många olika verksamhetsinriktningar. Vi lägger fokus på helheten där hantverksskicklighet, service, samarbetsförmåga, kreativitet, ansvarstagande och initiativtagande är viktigt.

Film om kockutbildningen

Efter avslutad utbildning har du en grundutbildning som kock eller servitör. Restaurangyrket är ett internationellt yrke där svenskar generellt har ett högt anseende. Det finns även flera eftergymnasiala vidareutbildningar att söka och studera.

Utbildningen är på gymnasial nivå och ges på heltid på tre terminer på Carlsund utbildningscentrum i Motala. Vi står för omklädningsrum och arbetskläder och på vårt skolbibliotek kan du låna den litteratur som våra kurser kräver.

Övning ger färdighet

Under utbildningen kommer du att få chans att öva dina kunskaper i vår egen Restaurang Blåklinten. I utbildning ingår även flera veckors praktik. Vi har ett nära samarbete med branschen.

Utbildningen innehåller följande nationella kurser:

 • Hygien, 100 poäng
 • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
 • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
 • Service och bemötande 1, 100 poäng
 • Mat och dryck i kombination, 100 poäng
 • Matlagning 1, 100 poäng
 • Servering 1, 100 poäng
 • Matlagning 2, 200 poäng
 • Matlagning 3, 200 poäng
 • Matlagning 4, 200 poäng
 • Specialkoster, 100 poäng

Godkänt betyg eller motsvarande kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Har du inte betyg får du göra att nivåtest för att visa att du har tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen.

Den här orienteringskursen ger dig som är intresserad av att arbeta på restaurang en bra grund om du vill söka den grundläggande kockutbildningen som startar i januari 2021.

Kursen ger dig en allmän orientering om olika yrkesområden inom restaurangbranschen. Du får prova på olika teoretiska och praktiska moment och får där lära dig att hantera de vanligaste livsmedlen och dryckerna i yrket. Du får också lära dig olika tillagningssätt och grundläggande servering.

Du behöver inte ha betyg i svenska på grundläggande nivå för att läsa orienteringskursen.

Antagningsbesked

Innan utbildningsstart får du ett antagningsbesked till den mejl som du använde vid ansökan. Du får beskedet som en bifogad PDF-fil. Antagningsbeskedet kan du också se under Min sida i Webbansökan.

Alla som läser på kommunal vuxenutbildning ska ha en individuell studieplan. Den individuella studieplanen hjälper dig att planera dina studier; vilka kurser du ska läsa, vad ditt mål med studierna är och hur lång tid dina studier väntas ta. Boka gärna en tid med en av våra studie- och yrkesvägledare så får du hjälp med att upprätta din individuella studieplan.

Studier på gymnasial nivå ger rätt till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden.

Du får betyg efter varje avslutad kurs. Betyget E, D, C, B, och A är godkända betyg. A är det högsta betyget. Betyget F är ett underkänt betyg.

Blåklinten är vuxenutbildningens elevdrivna restaurang. Läs mer om Restaurang Blåklinten.

Kontakt

Jan Green
Utbildningsansvarig för kockutbildningen
Telefon: 0141-22 57 30
E-post: jan.green@motala.se

Antagning för vuxenutbildningen
Telefon: 0141-22 55 44
E-post: antagningvux@motala.se

Studie- och yrkesvägledning
Telefon: 0141-22 56 26 eller 0141-22 58 93
E-post: vuxsyv@motala.se

Postadress:
Box 956
591 29 Motala

 • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 • Ja   Nej