El Sistema

Kulturskolan i Motala kommun bedriver musikundervisning enligt El Sistema i bostadsområdena Väster och Charlottenborg.

Film om El Sistema

Två barn som sjunger

El Sistema startade 1975 i Venezuela av ekonomen och musikern José Antonio Abréu. Med en vision om att med hjälp av musiken ge barn möjligheten att utvecklas och hitta goda livsvägar började han i liten skala att undervisa barn i ett garage. Verksamheten växte snabbt och idag deltar närmare en miljon barn i den statligt finansierade musikskolan i Venezuela. El Sistema har även spritt sig över världen.

”El Sistema är en global visionsdriven musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör, med repertoar inom konst- och folkmusik. Genom att upptäcka glädjen och skönheten i musiken ges barnen verktyg att skapa drömmar och mål med egen drivkraft. El Sistema verkar primärt där behoven är störst och verksamheten involverar även barnens familjer”.

El Sistema i Sverige

I Sverige startade El Sistema 2010 i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. Dirigenten Gustavo Dudamel, som själv har sin bakgrund i El Sistema i Venezuela, tog tillsammans med Angereds kulturskola initiativet till att starta ett El Sistema i Sverige. Sedan dess har verksamheten vuxit och idag finns El Sistema i ett flertal kommuner i Sverige.

Kille som spelar baryton
Fotograf: Petter Blomberg

I augusti 2014 startade El Sistema med 5-åringar i två bostadsområden i Motala, Väster och Charlottenborg. I förskolan och på skolorna i dessa områden är El Sistema obligatoriskt till och med årskurs 2.

De första åren är undervisningen rytmikbaserad för att i årskurs 1 utökas med instrumentalundervisning. Från och med årskurs 3 väljer eleverna själva om de vill fortsätta att spela instrument och delta i orkester.

Verksamheten drivs av ett antal musiklärare, en samordnare och en producent som arbetar med barnen i ett nära samarbete med personal på berörda förskolor och skolor. På onsdagarna är det familjeträff, Vänstay, och bland annat Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken finns med som samarbetspartners och förebilder.

Flera grundskolor i Motala kommun jobbar med El Sistema som en del av undervisningen.

Ladda hem en informationsbroschyr om El Sistema i grundskolan: El Sistema i grundskolan (PDF, 2,2 MB)

Kontakt

Sara Englund Eckerbom
Samordnare
E-post: sara.englund.eckerbom@motala.se

Anneli Stolt
Producent
E-post: anneli.stolt@motala.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej