Mat och lunch på gymnasiet

Bra mat och matvanor är viktigt för att må bra, växa, utvecklas, orka träna och gå i skolan eller arbeta. Äter du en ordentlig lunch orkar du mer, kan koncentrera sig, prestera mer och blir mer kreativ. Här hittar du vår matsedel för skolmaten.

Skolmatsedel

Kommunens matsedlar finns på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den på din mobiltelefon rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm, så att den fungerar som en app. Väl inne kan du söka på den skola du är intresserad av.

Du hittar också menyn här nedan. Den går att läsa i flera olika webbläsare, men i Internet Explorer fungerar den inte optimalt.

Specialkost och särskild mat

Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Specialkost som behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, kan beställas av köken.

Särskild mat av etiska och religiösa skäl kan tillhandahållas efter prövning och inom våra ramar. Vi kan inte servera exempelvis halalslaktat kött.

Det är viktigt att det finns en dialog mellan kök, elev, vårdnadshavare och skolsköterska. Nedan hittar du blanketter för ansökan om specialkost och särskild mat.

Beställning av specialkost av medicinska skäl (PDF, 184 kB)

Riktlinjer för skolmaten

Vi arbetar efter S.M.A.R.T. Det innebär bland annat att vi serverar mindre kött och mer grönsaker. Vår strävan är att skolmaten ska vara så bra att man inte väljer andra alternativ till lunch. Den ska vara både god, näringsriktig och lustfylld.

Bildningsnämnden har antagit Gemensamma anvisningar över måltider (PDF, 93 kB).

Läs mer

Kommunens mat

Motala kommuns måltidsverksamhet ansvarar för maten till förskolor och skolor. Skolmaten är gratis för gymnasieelever.

Livsmedelsverket

Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer för vår skolmat. Den uppfyller de riktlinjer som finns om en näringsriktig och kvalitetsmässigt bra mat.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej