Mat och lunch i grundskolan

Bra mat och matvanor är viktigt för att må bra, växa, utvecklas, orka träna och gå i skolan eller arbeta. Här hittar du vår matsedel för skolmat.

Skolmatsedel

Kommunens matsedlar finns på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den på din mobiltelefon rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm, så att den fungerar som en app. Väl inne kan du söka på den skola du är intresserad av.

Du hittar också menyn här nedan. Den går att läsa i flera olika webbläsare, men i Internet Explorer fungerar den inte optimalt.

Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Specialkost som behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, kan beställas av köken.

Särskild mat av etiska och religiösa skäl kan tillhandahållas efter prövning och inom våra ramar. Vi kan inte servera exempelvis halalslaktat kött.

Det är viktigt att det finns en dialog mellan kök, elev, vårdnadshavare och skolsköterska. Nedan hittar du blankett för ansökan om specialkost.

Ansökan om specialkost av medicinska skäl (PDF, 28 kB)

Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer för vår skolmat. Den uppfyller de riktlinjer som finns om en näringsriktig och kvalitetsmässigt bra mat.

Bildningsnämnden har antagit Gemensamma anvisningar över måltider (PDF, 93 kB).

Mindre kött – mer grönsaker

Vi arbetar efter S.M.A.R.T. Det innebär bland annat att vi serverar mindre kött och mer grönsaker. Vår strävan är att skolmaten ska vara så bra att man inte väljer andra alternativ till lunch. Den ska vara både god, näringsriktig och lustfylld.

På varje grundskola finns ett matråd med representanter för skolledning, elever från olika klasser, lärare och kökspersonal. Syftet med matråden är att förbättra engagemang och intresse för kost och hälsa.

Kontakta din skola för mer information om matrådet just där.

Läs mer

Kommunens mat

Det är Motala kommuns måltidsverksamhet som ansvarar för maten till förskolor, grundskolor och gymnasier. Vi har tretton tillagningskök och sju mottagningskök. Läs mer om Motala kommuns mat.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej