Orosanmälan för vuxna och äldre

Om du som privatperson känner oro för någon eller har en misstanke om att någon far illa kan du anmäla det till socialtjänsten. Det kan vara exempelvis en anhörig, vän, granne eller annan medborgare.

Oron kan exempelvis handla om:

  • behov av stöd i bostaden
  • att personen utsätter sig för risker
  • oro för missbruk
  • att våld förekommer
  • att någon mår dåligt (fysiskt och/eller psykiskt) och kan vara i behov av stöd utifrån det
  • att personen inte själv vågar be om hjälp
  • övrigt behov av stöd i den dagliga livsföringen

Du kan anmäla antingen skriftligt eller muntligt (telefon eller fysiskt besök). Det finns inget formellt krav på hur en anmälan ska se ut för att den ska hanteras.

Du kan om du vill använda blanketten Anmälan om oro till socialtjänsten, orosanmälan (PDF, 169 kB).

Känner du dig osäker på om du ska göra en anmälan eller hur du ska gå tillväga är du välkommen att kontakta socialkontoret på telefonnummer 0141-22 53 00.

Socialtjänsten har skyldighet att följa upp en anmälan som kommer till vår kännedom. Detta gör vi genom att kontakta personen som anmälan gäller. Vi arbetar enligt socialtjänstlagen som bygger på frivillighet vilket innebär att den enskilde själv måste gå med på att ta emot eventuellt stöd. Den enskilde kan därmed välja att tacka nej till stöd från kommunen.

Återkoppling

Eftersom sekretess råder kring ärenden i socialtjänsten får den som anmäler ingen återkoppling på hur det gått i ärendet om inte samtycke ges från den anmälan berör.

Det går bra att skicka in din anmälan anonymt. Om du vill vara anonym ska du inte uppge ditt namn i samtalet med socialtjänsten, eller avstå från att skriva ditt namn på den skriftliga anmälan.

Kontakt

Socialkontoret
Telefon: 0141-22 53 00
E-post: socialkontoret@motala.se

Besöksadress och postadress:
Socialkontoret
Drottninggatan 5
591 86 Motala

Öppettider och telefontider
Måndagar:
9.30 – 17.30
Tisdag, onsdag och torsdag: 9.30 – 16.30
Fredag: telefontid 9.30 – 15.30. Receptionen stänger 15.00 på fredagar.
Lunchstängt: samtliga dagar 12.00 – 13.15

Andra sätt att få råd och stöd

Akut social hjälp

Här får du information om hur du ska agera om någon är i behov av akut social hjälp. Är det en nödsituation ska du alltid ringa larmcentralen på 112.

Vuxencentrum

Vuxencentrum stöttar vuxna som har någon form av problematik kopplad till exempelvis missbruk, våld, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Vi har även insatser för anhöriga.

Anhörigcenter

Anhörigcenter stöttar anhöriga till som på något sätt ger stöd och hjälp till en person som behöver det. Det kan vara någon som är ung eller gammal, har fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej