Måltider inom äldreomsorgen

Här hittar du vår matsedel för äldreomsorgen. Du kan också läsa mer om Motala kommuns måltider för äldre.

Hitta menyn lätt från mobilen

Kommunens matsedlar finns också på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den på din mobiltelefon rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm.

Matsedel för äldreomsorgen

Här nedan hittar du också matsedeln för äldreomsorgen. Den går att läsa i flera olika webbläsare, men i Internet Explorer fungerar den inte optimalt.

Mat ska vara något att se fram emot att njuta av och den ska också ge oss livsnödvändig energi och näring. Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten och kanske får man problem med att tugga och svälja. Då blir det ännu viktigare att maten är rik på näring.

De matsedlar vi har på Motala kommun är näringsvärdesberäknade. Matsedlarna följer också de riktlinjer som finns om mat för äldre.

Specialkost

Vi erbjuder specialkost som exempelvis glutenfri mat och laktosreducerad mat. För den som har liten aptit erbjuder vi energi- och proteinberikad mat, E-kost. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis paté- eller timbalkost.

På de äldreboenden som drivs av kommunen lagas enklare måltider såsom frukost, fika och mellanmål. Övrig mat levereras varm från kommunens kök Västgyllen två gånger per dag. För boende i Godegård finns möjlighet att äta i skolmatsalen. Kontakta köket för beställning före besök.

Om du har svårt att laga din mat och behöver hjälp kan du ansöka om att få mat levererad till hemmet i matlådor som en insats inom hemtjänsten. Matlådorna lagas i kommunens kök Västgyllen, kyls direkt efter matlagning och plastas in med livsmedelsgas som gör att de håller sig minst tio dagar från förpackningsdagen.

Läs mer om att ansöka om hemtjänst.

Läs mer

Kommunens mat

Här kan du läsa mer om kommunens måltidsverksamhet.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej