Publicerad: 24 augusti, 2020 kl 13:07

Gatukonst kommer till liv i världsunikt konstprojekt

gaveln på ett hus är täckt av en stor målning av två vargar och en flicka

Bilden är från ett av Artscapes projekt där den amerikanska konstnären BKFoxx skapade den här muralmålningen. Fotograf: Fredrik Åkerberg/Artscape

Storskaliga muralmålningar och kreativa workshops – i höst kommer gatukonstorganisationen Artscape till Östergötland. Artscape Form kombinerar ny teknik med offentlig konst och vill erbjuda unika kulturupplevelser för besökarna.
Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen välkomnar projektet.

Gatukonstorganisationen Artscape genomför i oktober sitt sjunde stora projekt, denna gången i Östergötland. Internationella och svenska konstnärer bjuds in att skapa storskaliga muralmålningar i det offentliga rummet. Nytt för i år blir integreringen av Augmented Reality i konstverken – en teknik som adderar digitala element till den fysiska verkligheten, vilket blir ett världsunikt grepp på gatukonsten. Besökarna kommer att, via Artscapes egen app i sina smartphones eller surfplattor, kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av gatukonst i det offentliga rummet.

– Det har experimenterats med Augmented Reality inom gatukonst tidigare men aldrig så här storskaligt. Det blir ett stort och spännande nytt steg för den urbana konstformen, samtidigt som vi får bjuda på en helt unik upplevelse för besökarna, säger Daniel Wakeham och Tor Hedendahl, Artscapes grundare och konstnärliga ledare.

Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidabergs kommun är bekräftade att delta i projektet som, utöver muralmålningar, även kommer att bjuda in till medskapande konstverk för allmänheten, där vem som helst får vara med och bidra. Totalt kommer 16 konstverk att skapas i regionen och som i alla Artscapes projekt kommer samtliga aktiviteter  att vara gratis och öppet för alla.

Uppskattat projekt

Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen välkomnar projektet och ser det som en möjlighet för Motala att uppmärksamma den fysiska staden från ett annorlunda perspektiv.

– Det kommer att göra avtryck hos människor under de veckor projektet aktivt pågår. Det kommer sen genom de kvarvarande muralmålningarna att påverka staden och dess invånare och besökare för en lång tid framöver, säger Motala kommuns kultur- och fritidschef Hannah Gruffman.

För henne är det en personlig dröm som blir verklighet:

– När jag var på Montreal Mural festival för tre år sedan insåg jag direkt att vi måste göra en Motala Muralfestival. Genom ArtScape blir det verklighet, säger Hannah Gruffman.

Det är på två av Bostadsstiftelsen Platens fastigheter i Motala som muralmålningarna kommer att placeras.

– Vi är särskilt glada över att vi på olika sätt kommer att kunna involvera hyresgäster i alla åldrar i bostadsområdet för att inspirera konstnärerna till väggens utformning, berättar Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef hos Bostadsstiftelsen Platen.

Artscape Form kommer att pågå mellan den 28 september och 11 oktober 2020. Det genomförs med stöd av de deltagande kommunerna och Region Östergötland. Information om vilka konstnärer som kommer att delta, vilka platser det gäller och program kommer längre fram.

Kort om covid-19

Artscape och projektets samarbetspartner följer noggrant den utveckling som sker och de rekommendationer som ges till följd av viruset covid-19. Samtliga aktiviteter under projektet kommer till exempel att genomföras utomhus och vara begränsade till max 50 deltagare.

Om Artscape

Artscape är en ideell organisation och Skandinaviens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera storskaliga projekt på olika håll i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Värmland. Artscapes mål är att inspirera och göra konst tillgänglig för alla.