Tjällmo

Tjällmo ligger i den nordöstra delen av Motala kommun i en gammal kulturbygd. Här bor drygt 550 personer och några av besöksmålen på orten är Gästgiveriet och Skönnarboleden.

Om Tjällmo

Tjällmo ligger i nordöstra delen av Motala kommun, längs väg 211, i ett område med stort kulturhistoriskt värde.

Tjällmo har en skola till år 6, förskola och fritidshem. Biblioteket ligger i skolan. I anslutning till skolan och bygdegården finns också en idrottshall och i bygdegården finns en fritidsgård för ungdomar.

Övrig service i Tjällmo är livsmedelsaffär, bensinstation, bilverkstad och deltidsbrandkår. Tjällmo med omgivande landsbygd har cirka 1 000 invånare, varav cirka 550 personer bor inne i samhället.

Finspång, Borensberg, Motala, Linköping och även Örebro ligger inom pendlingsavstånd. Bussförbindelse finns via Borensberg till Motala och Linköping.

Lediga tomter

I Tjällmo finns lediga tomter för bostäder. Läs mer om lediga tomter.

Aktiviteter och föreningsliv

Tjällmo Gästgifvaregård omnämns redan 1677 i Erik Dahlbergs dagbok. Därmed är det ett av landets äldsta gästgiverier som fortfarande är i drift. Här kan du äta god mat i en trevlig miljö. Här finns också Hembygdsgården som sommartid har öppet  i caféet och erbjuder försäljning av lokalt hantverk.

Tjällmo museum har föremål från bygden som visar hur det såg ut på landet i gångna tider. Tjällmo kyrka är unik med en mycket ovanlig orgel och ett ovanligt krucifix från 1300-talet. Vill du hellre ströva i naturen finns den 10 kilometer långa Skönnarboleden. Utmed leden hittar du lämningar från ortens järnhantering och ett vattenhjul återuppbyggt på dess rätta plats i naturlig storlek.

Vid sjön Lien i Tjällmo, nordost om Motala, ligger barnvänliga Småängsbadet med bland annat lekplats, kiosk och bangolf.

I föreningsregistret hittar du föreningar inom idrott, kultur, fritid och omsorg.

Till föreningsregistret

Statistik

Här hittar du statistik, bland annat för befolkning i kommunen i stort och för de mindre orterna.

Kommunens service i Tjällmo

Tjällmo skola

Skolan i Tjällmo har ett gott samarbete med förskolan samt Tjällmos föreningar och näringsliv. Vi har cirka 75 elever i fyra klasser varav en förskoleklass. Vi har mycket bra lokaler med eget fritids, egen matsal och en stor idrottshall. Den stora skolgården erbjuder många olika sorters aktiviteter.

Förskolan Skogslyckan

På förskolan Skogslyckan i Tjällmo har vi nära till skogen och vistas mycket där. Vi har en bygg- och konstruktionshörna på vår gård, som barnen kan använda tillsammans med en pedagog. Förskolan består av två avdelningar, en småbarnsavdelning och en för de äldre barnen.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej