Nykyrka

Nykyrka byggdes på 1950-talet och ligger i den norvästra delen av Motala kommun. Här bor cirka 420 personer. Kända sevärdheter i Nykyrka är Medevi Brunn med Grötlunken. Här finns också författaren Heidenstams bostad Övralid.

Om Nykyrka

Västra Nykyrka och bygden här omkring har gamla anor. Här finns flera hällkistor från stenåldern och en kyrka från slutet av 1200-talet.

Bo i Nykyrka

I Nykyrka finns en aktiv lanthandel. Orten har skola till och med år 6 och två förskolor. En av förskolorna är ett föräldrakooperativ med plats för drygt 20 barn.

Nykyrka byggdes ut på 1950-talet. I Nykyrka med omgivande landsbygd bor cirka 1220 personer, varav 420 inne i Nykyrka samhälle. I Medevi finns ett 90-tal permanentboende.

Läs mer om lediga tomter.

Aktiviteter och föreningsliv

Kända sevärdheter i närheten av Nykyrka är Medevi Brunn med Grötlunken samt författaren Verner von Heidenstams bostad Övralid med en hänförande utsikt över Vättern. Övralid erbjuder guidade turer sommartid och Farfarsstugan i närheten har kaffeservering.

Västra Ny hembygdsförening dokumenterar och kartlägger bygden. Kulturaktiviteter anordnas och föreningen driver också Övralids lantbruksmuseum och hembygdsgården Nubbekullen.

Utmed Vättern finns flera fina badstränder. I närheten av Medevi ligger badplatsen Torpa sand.

I föreningsregistret hittar du föreningar inom idrott, kultur, fritid och omsorg. Till föreningsregistret

Statistik

Här hittar du statistik, bland annat för befolkning i kommunen i stort och för de mindre orterna.

Kommunens service i Nykyrka

Nykyrka skola

Nykyrka skola har naturen inpå knutarna. Det ger eleverna möjlighet till lek och kojbyggen i skogen på rasterna. Vi utnyttjar också skogen i vår undervisning i olika ämnen. På skolgården finns ett stort trädgårdsland där eleverna är delaktiga i odlingen.

Förskolan Nykyrka

Förskolan i Nykyrka har barn mellan 1 och 5 år. Vi har härligt nära skog och natur. Barnen får möjlighet att utforska och experimentera samtidigt som det ger motorisk utveckling. Vi upptäcker gärna tillsammans med barnen.

Klockarbackens förskola

Fristående förskola som drivs som ett föräldrakooperativ mitt i Nykyrka.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej